motorsport

Noticias

El pilot RACC Gil Membrado, el Campió d'Europa més precoç

16/12/2021

El jove pilot ha presentat avui en el RACC Advanced Driving Center el balanç de la reeixida temporada 2021, en la qual s'ha convertit en el campió del FIA Cross Car Academy Trophy després de guanyar 3 de les 5 curses

• Enguany, amb només 14 anys, ja ha debutat en ral·lis als països bàltics

• Compte amb el suport del RACC i de les principals institucions esportives

RACC Advanced Driving Center (Circuit de Barcelona-Catalunya), 16 de desembre de 2021.- El Pilot RACC de 14 anys Gil Membrado Icart ha presentat aquest dijous el balanç de la seva reeixida temporada 2021 en el RACC Advanced Driving Center, l'escola de conducció que el RACC té situada en el Circuit de Barcelona-Catalunya (Montmeló).

El pilot, acompanyat de la seva família i del president del RACC, Josep Mateu, i altres representants del Club i de la seva escola de pilots, ha pogut compartir els resultats aconseguits enguany. Durant l'acte, Membrado també ha dut a terme una sessió de copilotatge amb periodistes especialitzats amb un vehicle N5 en les instal·lacions del Circuit.

Aquesta temporada 2021, Gil Membrado s'ha proclamat Campió d'Europa del FIA Cross Car Academy Trophy, un títol al qual aspiraven pilots de 14 a 16 anys de set països. Membrado va afrontar la competició becat per la Real Federación Española de Automovilismo i el Consejo Superior de Deportes, a més de comptar amb el suport del RACC i de la Federació Catalana d'Automobilisme.

Enguany, a més, Gil Membrado ha estat el pilot de menor edat que ha participat en l'europeu de Car Cross, la qual cosa no va ser un obstacle per guanyar tres de les cinc curses disputades en diferents circuits, on va aconseguir proclamar-se Campió d'Europa en la seva primera participació en el campionat. Es tracta, a més, del primer català i espanyol que guanya un europeu de Car Cross.

El pilot va començar temporada a França, amb una victòria en el seu debut, i va continuar a la República Txeca, on va tornar a guanyar. A Itàlia va disputar la seva tercera prova, en la qual va acabar 7è després de rebre un toc d'un altre participant. El calendari tenia marcada la quarta cita a Mollerussa (Lleida), una prova que va ser decisiva, ja que amb el seu tercer triomf absolut Gil es va proclamar matemàticament Campió d'Europa. La temporada va finalitzar a Nürburgring, en la qual es va retirar després de topar amb un altre participant.

Així mateix, a principi de 2021 Gil Membrado també va participar en la categoria Giand de les GSeries andorranes i va repetir el subcampionat que ja havia aconseguit l'any anterior, competint en curses on sovint ho feien pilots del nivell de Xevi Pons, Nil i Jan Solans i l'expilot de Fórmula 1, Marc Gené. Membrado va acabar en el podi en totes les curses, aconseguint el seu segon subcampionat just per darrere del recentment coronat Campió d'Espanya de Ral·lis, José Antonio Suárez, i per davant de Nil Solans. Aquests resultats li han permès entrar a formar part del programa de joves promeses creat per Michelin Motorsport França.

Debut en els ral·lis
Membrado, nascut a Olost de Lluçanès (Barcelona) el 25 d'octubre de 2007, és un pilot molt precoç, va debutar en 2018 amb només 10 anys d'edat en karts i des d'aquell any ja porta competint 4 temporades.

Però 2021 ha estat també l'any en què ha efectuat els seus primers quilòmetres com a pilot de ral·lis i s'ha convertit en el pilot espanyol més jove de la història a debutar en aquesta especialitat. Amb 13 anys es va estrenar en una prova del Campionat d'Europa de dues jornades, el Rally Liepaja (Letònia), on va acabar tercer en Júnior. Al no disposar de permís de conduir, Gil pilotava el seu Peugeot 208 R2 en els trams cronometrats tancats al trànsit, mentre que el seu copilot, Rogelio Peñate, conduïa el cotxe en els sectors d'enllaç.

En aquesta temporada de debut, Membrado ha participat en tres ral·lis de tres països diferents: Letònia, Lituània i Estònia, complint àmpliament l'objectiu de seguretat i resistència al volant que li havia marcat la federació letona, amb la llicència de la qual corria. El primer tram cronometrat al qual va fer front el pilot RACC tenia 27 km. A final de temporada ha aconseguit acabar 3r en l'apartat júnior del campionat letó, en el qual participaven pilots fins a 24 anys, sent Membrado el més jove de tots ells.

Els seus primers passos com a pilot els va iniciar en 2019, quan, per la seva curta edat (11 anys) només va poder disputar els entrenaments lliures de les proves del calendari del nacional de Car Cros, així com participar en diversos assajos en circuits sobre terra i també sobre gel. En tot cas, el seu debut va tenir lloc una temporada abans, en 2018 i amb 10 anys, en guanyar l'Open RACC de Karting, el subcampionat d'Astúries Aleví i va aconseguir debutar en el Campionat d'Espanya Aleví en les proves disputades a Toledo i València.

Un palmarès espectacular i objectius en els ral·lis
A més dels èxits en la temporada recentment conclosa, Gil Membrado compta amb un palmarès de luxe. El 2020 va entrar a formar part dels programes d'ajuda a joves valors creats per RACC Motor Sport i la Federació Catalana d'Automobilisme. Aquest any es va convertir en Campió d'Espanya d'Autocròs, en la divisió Car Cross Júnior, a més de Campió de Catalunya absolut d'autocros i també Campió de Catalunya i d'Aragó Júnior de Car Cross. El pilot RACC es va erigir com el més jove de tota la història a debutar en el Campionat d'Espanya.

Segons ha explicat durant l'esdeveniment, per a 2022 l'objectiu de Gil Membrado i del seu instructor, Dani Balasch, és dedicar-se principalment als ral·lis dels campionats bàltics, començant ja al febrer del pròxim any en proves nòrdiques sobre gel i neu, amb un Peugeot 208 Rally4. Així mateix, quan no competeixi, Membrado residirà en el CAR de Sant Cugat, on es prepararà física i psicològicament i cursarà el 3r d'ESO, becat per la Direcció General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya.

Membrado compta amb el suport del RACC que treballa per a impulsar a joves pilots de les disciplines d'automobilisme i motociclisme. Avui, el Club compta amb més de 50 pilots RACC, molts dels quals han estat campions en les seves respectives categories. Des del RACC s'intenta inculcar uns valors i una filosofia perquè cada pilot es pugui desenvolupar en el món de motorsport tant a nivell professional com personal.